Κείμενο Αρχών

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Η Πρωτοβουλία μας
Η φιλοσοφία μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στο προσκήνιο τα προβλήματα της πόλης μας
Συστράτευση όλων μας

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αγαπητοί συνδημότες
Ζούμε σε μια πόλη απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με πιο χαρακτηριστικά στολίδια της, αλλά και πνεύμονες ζωής, τη θάλασσα και το βουνό. Μια πόλη με πολλές δυνατότητες, ραγδαία αναπτυσσόμενη, με ξεχωριστή θέση στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Πολλοί μας μακαρίζουν για την τύχη μας αυτή, μας θεωρούν προνομιούχους, ίσως και να μας ζηλεύουν. Συχνά είμαστε στην επικαιρότητα για σπουδαίες πολιτιστικές δραστηριότητες, για τους Ολυμπιονίκες μας, τα επιτεύγματα ανθρώπων της τέχνης και της επιστήμης. Ταυτόχρονα όμως γίναμε ξακουστοί για τις πλημμύρες, δίνουμε τροφή στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για σκάνδαλα, αντιδικίες, διενέξεις και κόντρες μεταξύ των Δημοτικών μας Αρχόντων.

Όλοι γνωρίζουμε πως τα Δημοτικά μας πράγματα δεν πάνε καλά και είναι γενική εκτίμηση πως όσα συμβαίνουν δεν μας κάνουν υπερήφανους. Ο Δήμος μας κακοδιοικείται, έχουν αποσαθρωθεί η δομή και ο διοικητικός ιστός του και η συσσώρευση των προβλημάτων είναι υπέρμετρα μεγαλύτερη από τη δρομολόγηση λύσεων. Υπεύθυνες γι’ αυτό πρώτα είναι οι Δημοτικές Αρχές που τον διοίκησαν τα τελευταία χρόνια, γιατί ανεξάρτητα από το αναμφισβήτητο έργο που πραγματοποίησαν, δεν μπόρεσαν να αποτελέσουν μια σύγχρονη τοπική εξουσία με ανοιχτούς ορίζοντες. Το ίδιο και η παρούσα Δημοτική Αρχή που φαίνεται τελματωμένη, χωρίς όραμα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς συνοχή και σταθερά βήματα προς τα εμπρός.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των επιλογών που έγιναν μέχρι σήμερα και γενικά όλου του συστήματος που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια και το οποίο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Οι κομματικές πρακτικές και η λογική των χρισμάτων, ο τρόπος συγκρότησης των παρατάξεων και επιλογής των υποψηφίων, οι κινήσεις κορυφής, οι «συγκολλήσεις» και «μεταγραφές» από παράταξη σε παράταξη, η έλλειψη συναντίληψης και ολοκληρωμένων προγραμμάτων, η έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας κάθε νέας αρχής για να διοικήσει το Δήμο και προπαντός η άγνοια για το τι σημαίνει σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση και η σχέση της με τον πολίτη, μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είναι προφανές ότι όλο αυτό το σύστημα είναι η αιτία των προβλημάτων, ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις και έφτασε πλέον ο καιρός να γίνει παρελθόν.

Ευθύνη όμως έχουμε και εμείς οι πολίτες που τις περισσότερες φορές μένουμε απαθείς θεατές των γεγονότων, στην καλύτερη περίπτωση γκρινιάζουμε, κλεισμένοι στον εαυτό μας και στο κακώς εννοούμενο προσωπικό μας συμφέρον και δεν συμμετέχουμε, δεν ενεργοποιούμαστε, δεν αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας, την πόλη μας, το χώρο που ζούμε και αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας. Έχοντας όμως ως συμπολίτες την ίδια μοίρα, είναι υποχρέωσή μας, επιβάλλεται θα λέγαμε καλύτερα, να ενδιαφερόμαστε, να δίνουμε το «παρών» παντού όπου χρειάζεται, ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του, χωρίς υστεροβουλία ή άλλες σκοπιμότητες, με τον ίδιο τρόπο που μας απασχολούν τα προβλήματα της οικογένειάς μας, του σπιτιού μας, του στενού μας περιβάλλοντος. Φυσικά κανείς δεν αρνείται ότι η δημόσια ζωή στον τόπο μας είναι σε χαμηλό επίπεδο και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος δεν γίνεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Κανείς δεν αρνείται ότι το πολιτικό μας σύστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση εν προκειμένω, πάσχουν, η διέξοδος όμως δεν βρίσκεται στην αποχή αλλά στην συνευθύνη όλων και την συμβολή μας στο να αναδειχθούν και να μπουν στο προσκήνιο οι υγιείς δυνάμεις που θα ανατρέψουν ό,τι σάπιο υπάρχει, θα αξιοποιήσουν ό,τι καλό έχει κατακτηθεί και θα οδηγήσουν με σύνεση την πορεία των πραγμάτων σε ένα καλύτερο αύριο.

περιεχόμενα

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΣ

Αναζητώντας αυτή τη διέξοδο, πήραμε την πρωτοβουλία άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς χώρους, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις με παρουσία στους αγώνες και δράση μέσα από τους μαζικούς φορείς της πόλης. Είμαστε πολίτες με αγνά συναισθήματα, ανιδιοτέλεια και ανεπτυγμένο το αίσθημα του κοινωνικού χρέους που σας καλούμε σε διάλογο, και συλλογική δράση, για να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα μίας πορείας δυναμικής με ρήξεις και ανατροπές, μιας πορείας για το μέλλον αυτής της πόλης και των κατοίκων της. Είμαστε όλοι εμείς, εσείς, που αγαπάμε αυτήν την πόλη, που θεωρούμε προνόμιο να κατοικούμε σ’ αυτήν, που νοιώθουμε υποχρέωσή μας να την προστατεύσουμε, να την ομορφύνουμε, να την νοικοκυρέψουμε, να της συμπεριφερθούμε όπως αξίζει στη φυσική της ομορφιά. Μερικοί από μας γεννήθηκαν εδώ και οι περισσότεροι μεγαλώσαμε ή μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Είναι η πόλη μας. Πονάμε, βλέποντας την σιγά – σιγά να ασχημαίνει, να γίνεται ξένη για τους κατοίκους της και να μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε τόπο μαζικής και αμερικανοποιημένης ψυχαγωγίας, σε τόπο κερδοσκοπίας. Αρνούμαστε να κάνουμε στην άκρη για να περάσουν οι κερδοσκόποι, που είναι έτοιμοι να την ξεπουλήσουν και να υπηρετήσουν τα όποια συμφέροντα, αδιαφορώντας για το κοινό καλό, αδιαφορώντας για τον Άνθρωπο!

Ξεχωριστή θέση σ’ αυτή μας την πρωτοβουλία κατέχουν οι νέοι άνθρωποι που ισότιμα συμμετέχουν από την αρχή στην Συντονιστική μας Επιτροπή, αλλά και με την δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας. Φιλοσοφία μας είναι πως οι ίδιοι οι νέοι πρέπει να μπουν στο προσκήνιο, με τη φρεσκάδα, το ανήσυχο πνεύμα, την έφεση για το νέο, την ανατρεπτική τους διάθεση. Δεσμευόμαστε ότι θα καλλιεργήσουμε την ιδέα και θα διεκδικήσουμε τη θεσμοθέτηση Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας δίπλα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, που θα έχει την αρμοδιότητα της εισήγησης θεμάτων νεολαίας σ’ αυτό. Θέλουμε να είναι το όργανο εκείνο όπου θα χτυπά η καρδιά των νέων, το κέντρο ζύμωσης των θέσεων και ανάδειξης των προτάσεών τους, ο φορέας απ’ όπου θα ξεκινούν όλες οι πρωτοβουλίες για τα θέματά τους.

Άμεση φροντίδα μας είναι η καταγραφή των μικρών και μεγάλων προβλημάτων, η επιστημονική έρευνα και η μελέτη των αιτίων που τα δημιουργούν, η επεξεργασία αξιόπιστων θέσεων και προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε λύσεις. Αυτό επιδιώκουμε να γίνει με την ενεργοποίηση πολλών ανθρώπων και προπαντός αυτών που έχουν ειδίκευση και γνώσεις, ώστε η προσέγγιση, η ανάλυση και τα πορίσματα που θα βγουν να διακρίνονται από ρεαλισμό, να δίνουν λύσεις και ταυτόχρονα την απαραίτητη προοπτική, να περιγράφει και να δρομολογεί την πορεία του Δήμου, σε βάθος χρόνου. Οι διαδικασίες θα είναι ανοικτές σε όλους και θα εξασφαλίζουν τη συλλογική σκέψη μέσα από δράσεις ενός οργανωμένου διαλόγου, με ομάδες δουλειάς που θα ξεκινάει από την απλή ταξινόμηση υλικού και θα φτάνει μέχρι τις συσκέψεις εργασίας, τις ημερίδες, και το προγραμματικό συνέδριο. Σ’ αυτές μπορούν να λάβουν μέρος όλοι όσοι νοιάζονται γι’ αυτόν τον τόπο, έχουν τη διάθεση να αφιερώσουν χρόνο, προβληματίζονται για ό,τι συμβαίνει και ο προβληματισμός αυτός τους οδηγεί στην ανάγκη να συμβάλλουν θετικά. Φιλοδοξία μας είναι στο τέλος το πρόγραμμα που θα επεξεργαστούμε να εκφράζει όλους και το κυριότερο αυτοί να είναι αποφασισμένοι να δράσουν για την υλοποίησή του.

Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μαζική συσπείρωση και ενεργοποίηση πολιτών κάθε ηλικίας με σκοπό να αλλάξουν τα δεδομένα στην πόλη μας τόσο από άποψη νοοτροπίας και στάσης των δημοτών, όσο και με την ανάδειξη Δημοτικής Αρχής που θα αναδιαρθρώσει το Δήμο σε νέες στέρεες βάσεις και θα αναλάβει, με την στήριξη όλων, να υλοποιήσει το παραπάνω επεξεργασμένο πρόγραμμα. Αυτή η συσπείρωση και συλλογική δράση δεν θα έχει καμία σχέση με όσα μέχρι τώρα έχουμε βιώσει από τις υπάρχουσες παρατάξεις και τις κομματικές πρακτικές. Με σεβασμό στις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός θα κινηθεί μακριά από εξαρτήσεις, χρίσματα και κομματικές ποδηγετήσεις, θα απελευθερώσει τις αστείρευτες δυνάμεις της κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά, την οποία θα φέρει στο κέντρο των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών, δίνοντας της τη δυνατότητα να μεγαλουργήσει.

Κινητήρια δύναμη θα είναι η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Γλυφάδας «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» που συγκροτούμε, ενώνοντας, μέσα από τις γραμμές της, τις δυνάμεις μας. Πρόκειται για μια αυθεντική συλλογική προσπάθεια που γέννησε η τοπική μας κοινωνία, μια ανάγκη των καιρών που φέρνει στο προσκήνιο νέες δυνάμεις, ανθρώπους επιτυχημένους στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, προσωπικότητες με αρχές και αξίες. Ήδη έγιναν οι πρώτες πράξεις οργανωτικής συγκρότησης με τη Συντονιστική Επιτροπή και τη γραμματεία της, το Συμβούλιο Νεολαίας, το Γραφείο Τύπου, την Επιτροπή Καταστατικού, τις ομάδες δουλειάς και διάφορες άλλες επιτροπές δραστηριοτήτων. Βούλησή μας είναι η νέα αυτή οντότητα να λειτουργεί δημοκρατικά, με ανοιχτές διαδικασίες, να εκλέγει τα όργανά της, να έχει κατοχυρωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς για όσους καταλάβουν δημόσιες θέσεις και να εξασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την όσμωση των απόψεων, ώστε να οδηγείται σε θέσεις και προτάσεις που θα πατούν στέρεα στα πόδια τους και θα μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της πόλης. Όλα αυτά θα κατοχυρωθούν στο καταστατικό που ετοιμάζουμε, μετά την έγκριση του οποίου θα οδηγηθούμε στο πρώτο οργανωτικό μας συνέδριο, όπου θα ολοκληρωθεί η πλήρης συγκρότησή μας και θα εκλεγούν δημοκρατικά όλα τα όργανα της πρωτοβουλίας μας.

Έχουμε την πεποίθηση, που πηγάζει από την εμπειρία που μας χάρισε η εξέλιξη των Δημοτικών πραγμάτων τα τελευταία χρόνια, ότι ο Δήμος μας με τα μεγάλα προβλήματα, τις πολλές δυσκολίες, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες, δεν μπορεί να διοικηθεί αν δεν αναδειχθεί μια Δημοτική Αρχή, με συναντίληψη για τα όσα πρέπει να γίνουν, διάθεση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να βλάψουν την πόλη, ένα μπλοκ εξουσίας που δεν θα ρέπει προς τον λαϊκισμό, δεν θα χαϊδεύει τα αυτιά, αλλά έχοντας δεσμευτεί για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υλοποίησή του. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο, ικανή και αναγκαία συνθήκη θα λέγαμε, οι Δημότες να στηρίζουν αυτή τη Δημοτική Αρχή, να δέχονται τον τρόπο με τον οποίο διοικεί και θα είναι έτοιμοι να ενεργοποιηθούν, όποτε χρειασθεί, για να προστατέψουν την πόλη τους και να χτίσουν, μαζί με την ηγεσία τους, το μέλλον της.

περιεχόμενα

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να βρει τον δρόμο της πρέπει να πάψει να είναι κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας. Είναι ανάγκη να κατακτήσει στην πράξη πραγματική αυτοτέλεια, μια αυτοτέλεια όμως που δεν θα μεταφέρει απλώς εξουσίες στον Δήμαρχο και τα άλλα όργανά της, αλλά για να είναι φορέας και προωθητική δύναμη στις λύσεις των προβλημάτων. Στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης, που η χώρα μας πλέον κινείται, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ουσιαστικός. Οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες που έχει της εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό στην προετοιμασία και την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης πόρων, ανάπτυξης, έργων υποδομής, κοινωνικής μέριμνας κλπ. Αυτό επιβάλλεται πλέον να γίνει και στη χώρα μας και μάλιστα άμεσα, με την επεξεργασία ενός Καταστατικού Χάρτη Αυτοδιοίκησης που θα θεσμοθετεί όσα προείπαμε, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές καταβολές του θεσμού, αλλά και όλες τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, με στόχο όμως να είναι ακόμα πιο καινοτόμος και πιο τολμηρός.

Κρίσιμο σημείο, Αχίλλειος πτέρνα θα λέγαμε, είναι οι μικρές οικονομικές δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι σήμερα. Μάλιστα είναι σύνηθες το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια η πολιτεία να μεταφέρει στις πλάτες τους υποχρεώσεις χωρίς τις απαραίτητες επιχορηγήσεις. Η πραγματικότητα αυτή επηρεάζει σαφέστατα και το δικό μας Δήμο, που μπορεί μεν να έχει έσοδα, είναι όμως τόσο μεγάλος σε έκταση και έχει συσσωρευμένα δυσκολεπίλυτα προβλήματα, που για να αντιμετωπισθούν χρειάζονται τεράστια ποσά. Επομένως μια τοπική εξουσία που θέλει να δώσει κάτι διαφορετικό και ν’ αλλάξει ριζικά τους ρυθμούς, πρέπει πρώτα να διαχειρισθεί ορθολογικά και με σωστή ιεράρχηση τα προβλεπόμενα έσοδα και να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία επιπλέον πόρους. Παράλληλα επιβάλλεται να αναζητήσει και άλλους τρόπους εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων με προγράμματα και δυναμική παρουσία στις πηγές οικονομικής στήριξης της Ενωμένης Ευρώπης, με αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με υγιείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, με συγχρηματοδότηση ή αυτοχρηματοδότηση, με την αξιοποίηση του πιστωτικού μας συστήματος κ.α.

Έχοντας υπόψη του κανείς όλα αυτά που εκθέσαμε παραπάνω σίγουρα θα αναρωτιέται αν μπορεί ο Δήμος μας ν’ ανταποκριθεί με τα σημερινά δεδομένα. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και είναι σ’ αυτό τον τομέα μάλιστα που πρέπει να γίνει η περισσότερη δουλειά. Σχηματικά θα λέγαμε ότι όλο το διοικητικό οικοδόμημα του Δήμου πρέπει να αναδομηθεί από μηδενική βάση. Χρειάζεται να αλλάξει πλήρως ο προσανατολισμός και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και ευαισθησίες. Κάθε διοικητικός κρίκος, κάθε Νομικό Πρόσωπο, κάθε Δημοτική Επιχείρηση, πρέπει να εκσυγχρονισθούν, να στελεχωθούν επαρκώς και να τους δοθούν όλα τα μέσα ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Κριτήρια θεμελιακά πρέπει να είναι ο σεβασμός προς το Δημότη και η εξυπηρέτησή του, το κλίμα εμπιστοσύνης και το αίσθημα σιγουριάς, η δυνατότητα διαχείρισης και υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Δημαρχιακής Επιτροπής, του Δημάρχου και των Διοικητικών Συμβουλίων, Νομικών Προσώπων ή Δημοτικών Επιχειρήσεων, η δυνατότητα ανταπόκρισης στα νέα μεγάλα καθήκοντα.

Η αποκατάσταση του κύρους Δημοτικού Συμβουλίου και Δημάρχου, που σήμερα απαξιώνονται και ευτελίζονται, είναι καθήκον πρώτης γραμμής. Σαφώς ο πολίτης έχει μεγάλες προσδοκίες από τέτοιους θεσμούς, ταυτόχρονα όμως οφείλει και τον απαιτούμενο σεβασμό, που πρέπει να τροφοδοτείται και να εμπνέεται απ’ αυτούς και προπαντός από τα πρόσωπα που τους απαρτίζουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο, για να κατακτήσει το ρόλο του, πρέπει να είναι το κέντρο προβληματισμού, συζήτησης και αποφάσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τους κατοίκους της. Πρέπει να παράγει έργο ωφέλιμο και όχι να είναι μια λέσχη ατέλειωτων συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, ύβρεων σε προσωπικό επίπεδο, τακτικών φθοράς μεταξύ αντιπάλων. Κάθε Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να κατανοήσει ότι από τη στιγμή που εκλέχθηκε είναι υποχρεωμένος, είτε ανήκει στην συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, να λειτουργεί συνθετικά, καλοπροαίρετα και δημιουργικά για το καλό της πόλης. Άλλωστε μόνο έτσι πραγματώνει το ρόλο του, δείχνει τις δυνατότητές του, αναδεικνύεται η προσωπικότητά του, ξεχωρίζει ο ορθός λόγος του και έχει μετά την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι τουλάχιστον προσπάθησε. Παράλληλα επιβάλλεται να φύγουμε από το Δημαρχοκεντρικό σύστημα και να ενισχυθούν οι συλλογικές διαδικασίες. Βεβαίως ο Δήμαρχος έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο, φτάνει αυτός να μην είναι υπέρ άνω όλων, να μην γίνεται τροχοπέδη στις εξελίξεις, να μην επιβάλλει την εξουσία του ενός στη βούληση της πλειοψηφίας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι χρήσιμο να συζητηθούν ο τρόπος εκλογής του Δημάρχου και οι αρμοδιότητές του.

περιεχόμενα

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Βούλησή μας είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να έρθει στο προσκήνιο ο διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, την ανάπτυξη και το μέλλον της. Όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης να γυρίσουμε την πλάτη στα παιχνίδια εντυπώσεων και προβολής «σωτήρων» που παίζονται πάνω στο ταλαιπωρημένο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Να εναντιωθούμε στα μεγάλα συμφέροντα που πολλοί επιδιώκουν να βάλουν, είτε από την πόρτα είτε από το παράθυρο, στο Δήμο μας. Να στηρίξουμε τις αξίες και να δώσουμε νέα διάσταση και κύρος στην έννοια Δημόσιο Πρόσωπο, να φύγουμε από τα πρότυπα που μας επιβάλλονται, τα πρότυπα που κατασκευάζονται και να δώσουμε το χέρι στους τίμιους και πραγματικά ικανούς συμπολίτες μας, που ενδεχομένως να μην είναι αναγνωρίσιμοι, αλλά είναι ταπεινοί εργάτες, ξεχωριστοί και ανιδιοτελείς άνθρωποι. Κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μονομιάς ή με κάποιο μαγικό ραβδί. Όποιος πραγματικά ανασκουμπωθεί και αποφασίσει να αγωνισθεί για τη λύση τους, είναι φρόνιμο να κάνει μια μελετημένη ιεράρχηση, να θέσει προτεραιότητες, μα και ταυτόχρονα να δει την καθημερινότητα και να δράσει δυναμικά ώστε να την αντιμετωπίσει. Υπάρχουν προβλήματα που μπορεί να λυθούν χωρίς κόστος, με καλύτερη οργάνωση και καλή διάθεση. Ταυτόχρονα υπάρχουν προβλήματα που η λύση τους θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θ’ ανοίξει τους ορίζοντες ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής στην πόλη. Ο σωστός συνδυασμός είναι επιβεβλημένος και σίγουρα καταλυτικός για την πορεία του Δήμου.

Θεωρούμε ότι η Παιδεία, θεμέλιο για το παρόν και το μέλλον κάθε κράτους, επιβάλλεται να είναι σε πρώτη προτεραιότητα και από κοντά ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η εξασφάλιση ευκαιριών για τη νέα γενιά. Ακόμα, η αξιοποίηση, ως κοινωνικών αγαθών, του βουνού, της παραλίας και του αεροδρομίου, η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος. Τα έργα υποδομής και ανάπλασης, οι χρήσεις γης, η αισθητική αναβάθμιση της πόλης και η ανάδειξη των αρχαιολογικών της χώρων. Η λύση του κυκλοφοριακού, του προβλήματος της στάθμευσης και της συγκοινωνίας. Η φροντίδα στους υπερήλικες και αναξιοπαθούντες, η στήριξη των εφήβων και των οικογενειών που έχουν ανάγκη. Η απασχόληση, η αναζωογόνηση της τοπικής αγοράς και τα προβλήματα των κοινωνικών ομάδων. Η φροντίδα των ζώων με την ταυτόχρονη καλλιέργεια της αντίληψης ότι κι’ αυτά είναι μέρος της ζωής μας.

περιεχόμενα

ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα αυτό δεν είναι μόνο δύσκολο αλλά και πρωτόγνωρο. Επιλέγουμε συνειδητά να βαδίσουμε σε νέους δρόμους και να χτίσουμε νέες σχέσεις, να ορίσουμε νέους κανόνες συλλογικής προσπάθειας, να προβάλλουμε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει μαζί με όλους να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες γειτονιά, κοινωνικές σχέσεις, κανόνες λειτουργίας της πόλης, αλληλοσεβασμός, ευθύνη του πολίτη, δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις, δεσμεύσεις και υλοποίησή τους. Δημοτική Αρχή και η σχέση της με τον πολίτη, Δημοτική Αρχή και Διοίκηση, Δημοτική Αρχή και υλοποίηση προγράμματος. Και όταν λέμε ότι θα ανακαλύψουμε ξανά το περιεχόμενο αυτό εννοούμε να έχουμε όλοι την ίδια αντίληψη, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

Δύσκολα πράγματα που ίσως φαντάζουν έως και ακατόρθωτα, σίγουρα όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν θέλουμε αυτά που όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να αλλάξουν, να αλλάξουν πραγματικά, ο δρόμος που προτείνουμε εμείς είναι μονόδρομος και σας καλούμε να τον βαδίσουμε μαζί. Μόνοι μας, μόνος του ο καθένας από μας, είναι αδύνατο να τα βάλει με το θεριό.

Εμείς δεν είμαστε τουρίστες σ΄ αυτήν την πόλη! Δεν δικαιούμεθα να απέχουμε. Είμαστε οι κάτοικοί της, οι άνθρωποί της. Η πόλη ζει από μας και μεις απ’ αυτή και σ’ αυτή. Έχουμε σχέση ζωής. Η μη συμμετοχή μας, η σιωπή μας, η απουσία μας, βλάπτει την πόλη, μας βλάπτει όλους, αφού νομιμοποιεί τους δημοτικούς άρχοντες να κωφεύουν και να αδρανούν.

Το ξέρουμε ότι περίσσευμα χρόνου δεν έχει κανένας μας.
Για περίσσευμα ψυχής συζητάμε εδώ!
Για υπέρβαση της καθημερινότητάς μας
Για ανατροπή της συνήθειας.

περιεχόμενα

Πολίτες της Γλυφάδας
Εμείς σας εμπιστευόμαστε.

Έχουμε οικοδομήσει, με πολλούς από εσάς και ιδιαίτερα με τους νέους, χρόνια τώρα, ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας, πιστεύουμε στην δύναμή σας, στα μοναδικά χαρίσματα που ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί διαθέτουμε και έχουμε συνείδηση ότι καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει χωρίς εσάς και πολύ περισσότερο ενάντιά σας. Είμαστε σίγουροι πως η λύση στο σημερινό αδιέξοδο σε θετική κατεύθυνση θα έχει τη σφραγίδα όσων αγωνιστούν γι’ αυτή και μάλιστα ιδιαίτερη θέση θα έχουν τα νιάτα της πόλης μας. Σας καλούμε όλους να δράσουμε μαζί, να φτάσουμε ως την κορυφή. Ο Όλυμπος είναι εδώ και μας περιμένει. Ας βρούμε τον τρόπο να τον κατακτήσουμε. Είμαστε σίγουροι ότι αξίζει τον κόπο.

Γλυφάδα 1η Νοεμβρίου 2004
Η Συντονιστική Επιτροπή

Ανοιχτοί Ορίζοντες