Ανοιχτοί Ορίζοντες

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Γλυφάδας “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” ιδρύθηκε στις 14/7/04 με την πρωτοβουλία ενεργών πολιτών από όλους τους πολιτικούς χώρους, ανένταχτους κομματικά, μέλη και στελέχη μαζικών φορέων της πόλης και άλλοι. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ιδρύθηκε και η νεολαία μας. Οι λόγοι της πρωτοβουλίας μας, οι αρχές και οι στόχοι μας αποτυπώθηκαν στο Κείμενο Αρχών που συντάχθηκε συλλογικά, εγκρίθηκε στην Ιδρυτική Συνέλευση στις 30/11/04 και μπορείτε να το διαβάστε ολόκληρο στο αντίστοιχο παράθυρο της ιστοσελίδας μας. Βασικά σημεία του κειμένου είναι η κατοχύρωση της δυνατότητας της τοπικής κοινωνίας να αποφασίζει και να επιλέγει την τοπική της εξουσία μακριά από χρίσματα και ποδηγετήσεις, η ανασυγκρότηση, η αυτοτέλεια και η μεταφορά οικονομικών πόρων στο Δήμο για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, η λύση των μεγάλων και μικρών προβλημάτων, η κοινωνική ευαισθησία και η στήριξη όσων έχουν ανάγκη, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, ο διάλογος, η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση και προπαντός η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ είναι η μόνη δημοτική κίνηση που κατοχύρωσε την δημοκρατική της λειτουργία με Καταστατικό εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (μπορείτε να το διαβάσετε στην αντίστοιχη σελίδα), ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μέσα σε αυτό προβλέπεται μέσα σ’ αυτό η αυτόνομη λειτουργία της νεολαίας μας. Εκλέγει με μυστική ψηφοφορία όλα τα όργανα διοίκησης κάθε δύο χρόνια και κάθε τέσσερα τον υποψήφιο Δήμαρχο και το 50% των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων. Πραγματοποιεί Οργανωτικά Συνέδρια κάθε δύο χρόνια και έκτακτα Συνέδρια, όποτε απαιτείται. Λειτουργεί Ελεγκτικό Σώμα με το 50% των μελών εκλεγμένο και το 50% κληρωτό. Το Δημοτικό μας Πρόγραμμα (μπορείτε να το διαβάσετε στο αντίστοιχο παράθυρο) είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς μέσα από θεματικές Ομάδες Εργασίας και ψηφισμένο σε Προγραμματικά Συνέδρια.

Το 2006 και το 2010 λάβαμε μέρος με υποψήφια Δήμαρχο την κ. Αθηνά Λυγνού και τιμηθήκαμε με το 12% και το 17% των Γλυφαδιωτών αντίστοιχα, εκλέγοντας δύο Δημοτικούς Συμβούλους την πρώτη φορά και τρεις τη δεύτερη. Σήμερα είμαστε μια σημαντική δύναμη στην πόλη, η τρίτη σε εκλογική δύναμη, που διαδραματίζουμε ουσιαστικό ρόλο. Ως αντιπολίτευση δεν ασκούμε στείρα κριτική, ούτε περιμένουμε να φανούμε από την φθορά των άλλων, αλλά ψηφίζουμε ότι θετικό, καταψηφίζουμε και αντιπαλεύουμε αποφασιστικά ότι αρνητικό και κυρίως καταθέτουμε προτάσεις και αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή τους.

Στο επίκεντρο της δράσης μας είναι μια πόλη με όρια, με ανάπτυξη, με πολιτιστική ταυτότητα, με στήριξη των νέων και όσων έχουν ανάγκη. Στους στόχους μας επίσης είναι η προστασία του βουνού μας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου, η ελεύθερη παραλία στην υπηρεσία της πόλης, η σωτηρία και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, οι επαρκείς υποδομές σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικούς χώρους κ.α. Ως πολίτες, που βιώνουμε την οικονομική κρίση στην πλάτη μας, αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική των μνημονίων που καταστρέφει τη χώρα, για να σταματήσει η επιβολή της λιτότητας, να αναταχθεί η οικονομία μας και να επανέλθει η πατρίδα μας στην προοπτική της ανάπτυξης, με δίκαιη κατανομή των βαρών, καταπολέμηση της ανεργίας, ίσες ευκαιρίες σε όλους και προπαντός στη νέα γενιά.

Ανοιχτοί Ορίζοντες